Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изпечем зеленчуци във фолио на скара

Как да изпечем зеленчуци във фолио на скара

AdminAdmin
Администратор
95442k
Зеленчуци на скара

Печените зеленчуци са страхотна лека храна и поради опушения си аромат могат да бъдат използвани за пица, лазаня, прибавяни към салати или даже сервирани заедно с ориз към вегетарианските ястия. Те допълват и местното меню, придавайки му здравословен елемент.

Печените на скара зеленчуци са не само вкусни и здравословни, но и лесни за приготвяне. Печенето обаче може да е доста мърлява работа, а почистването - досадно. Лепкавите обгорени остатъци са обичайният резултат от няколкото опита при печенето на скара.

Един добър начин да се редуцира работата по почистването, мръсотията и бъркотията, е като се използва алуминиево фолио. То е лесно достъпно и може да бъде намерено в почти всеки магазин.

Как да приготвяме зеленчуци в алуминиево фолио

Нещата, които са Ви необходими за печенето на скара на зеленчуци, са алуминиево фолио (за предпочитане е дебело, но и обикновеното върши работа), зеленчуци по Ваш избор (гъби, лук, домати, чушки и т.н.), нож, подправки, зехтин и скара или фурна.

Избор на зеленчуци

За печене е добре да се избират зеленчуци, които имат високо съдържание на вода - патладжани, чушки, тиква, тиквички, домати, гъби, лук и кервиз. На всички тях им трябва относително еднакво време за печене, поради което те могат да се приготвят и заедно.

Зеленчуци като морковите, карфиола и броколи трябва да се избягват, а зеленчуците с листа също не стават за тази цел, освен ако специфични ястия не изискват тяхното препърляне. Изключение прави цикорията.

Подготовка на фолиото

Вземете голямо парче фолио и го разстелете свободно върху някакъв съд. Докато го прегъвате не забравяйте, че трябва да има достатъчно, за да можете да покриете целите зеленчуци. За да ги предпазите от залепване, напръскайте фолиото с малко зехтин.

Измиване и нарязване на зеленчуците

Преди да консумирате зеленчуците е много важно хубаво да ги измиете. Можете да ги напръскате със смес от вода и лимонов сок и да ги оставите да престоят малко. След това ги измийте и подсушете. Докато ги режете, се уверете, че са еднакви по размер, тъй като това ще им помогне да се изпекат по едно и също време.

Подправяне на зеленчуците

Печени зеленчуци

След нарязването им, ги поставете в купа и ги полейте с малко зехтин, подправка по Ваш избор или салатен дресинг. Тъй като зеленчуците не са мазни, те имат нужда от малко зехтин, за да се запазят влажни и да не загорят. Разбъркайте ги добре и ги поставете в тавичка. Джинджифилът, оцетът, соевият сос, и различните мазнини ще добавят азиатски привкус.

Запечатване на зеленчуците

След като нарязаните зеленчуци бъдат подправени и поставени в постланата с фолио тавичка, сгънете подаващите се части на фолиото, като го накъдряте и по този начин направете джоб. Така зеленчуците няма да изпаднат (или течността да изтече) от скарата по време на печене. Освен това парата отвътре ще помогне за по-доброто им приготвяне.

Печене на скара

Преди да поставите джоба от фолио със зеленчуците на скарата, се уверете, че тя е затоплена на средно висока температура. Оставете зеленчуците отгоре за около 8-10 минути и след това ги обърнете да се пекат пак за толкова време. Обърнете ги още веднъж за 5 минути.

Сервиране

След като сте приключили с печенето, оставете зеленчуците за 5 минути. След това можете да разтворите фолиото и да добавите малко масло или подправки по Ваш вкус.

Сварените зеленчуци губят голяма част от нутриентите си във врящата вода, а пържените са прекалено мазни. Запечените на скара зеленчуци обаче са много по-здравословни в сравнение с тях.

Скарата допринася и за получаването на този вкус на опушено, за който често смятаме, че липсва при зеленчуците. Именно затова печенето на скара се превръща в стил на готвене не само за през по-топлите месеци на годината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Crash Bandicoot
Crash Bandicoot
30.04.2013 13:18
Това звучи много вкусно, мисля много скоро да го пробвам, чудно ми е дали ако се добавят 2-3 лъжици растителна сметана няма да стане също доста приятно
0
3
Анималиста
Анималиста
07.04.2016 18:36
И кое ще му е здравословното тогава.? :)
0
1