Репродуктивно здраве > Хранене и захранване на бебето и детето

Въпроси и отговори

<< < (148/212) > >>

meshko106:
Джам, благодаря за информацията. ще потърся такива пюрета, че ни предстои готвене почти 3 седмици -кухнята ще почива. Що се касае за пазаруването, преди пазарувах основно от бебемаркет в Иван Вазов, което ми е близко до офиса, а сега тъй като вече пазарувам доста по-малко неща -или от Ремедиум в Гео Милев, където цените на бебешките продукти са много добри, или от кварталното магазинче -Мис Пам.
Да споделя нещо странно - Мия много харесваше пюретата с тиква, обаче като й приготвих тиква с мед и орехи и не я хареса, едвам хапна 3 лъжици, много странно.

tzvetenze:
Консервиране посредством замразяване
За тази цел е необходим специален хладилник. Обикновените хладилници не са подходящи. В тях могат да се съхраняват само за кратко време индустриално замразени продукти. Хладилниците за дълбоко замразяване поддържат температура от — 25"С до — 35°С и са подходящи както за замразяване, така и за съхраняване на замразени продукти. При силно заледяване хладилникът трябва да се размрази.
За да не се изсушат хранителните продукти през време на замразяването, те трябва да са херметично затворени. Подходящи за тази цел са полиетиленовите пликчета или пластмасовите кутии за съхраняване на хранителни продукти. Съдове без капак се покриват с алуминиево фолио, добре прилепнало по ръбовете.
Замразените продукти се маркират с лепенки, върху които се отбелязва съдържанието, количеството и датата на поставяне в хладилника.
Плодовете се замразяват сурови, при което запазват желиращата си способност. Затова приготвянето на мармелади може да стане и през зимата. Ягодите напр. запазват формата си, като се замразят върху табличка и се опаковат без захар.
Повечето зеленчуци трябва да се бланшират преди замразяването. Измитият зеленчук се изсипва в голямо сито, потапя се във вряща вода и леко се разклаща. След това зеленчукът се охлажда бързо и се изцежда. Това се отнася и за плодовете.
Приготвените за замразяване парчета прясно месо не трябва да са повече от 2 кг. За да се спести място в хладилника, добре е костите да се извадят. При опаковането трябва да се внимава да се включва по възможност по-малко въздух. Месото запазва сока си, когато размразяването се извърши бавно. Подправките и тревите загубват вкуса си при замразяване. Готово студено месо се замразява на порции, завито в алуминиево фолио.
Дивечът се оставя да отлежи в хладно помещение няколко дни, преди да се замрази. За шпековане е подходяща неосолена сланина.
Птиците са опаковат цели или на порции във фолио, добре прилепнало, без въздушни пространства. Вътрешностите се опаковат отделно.
Подходяща за замразяване е прясната сладководна риба, изкормена и добре измита.
Млякото не е подходящо за замразяване. Меко сирене и масло с подправки могат да се замразят, ако е необходимо.
Почти всички готови ястия могат да се замразят. Сосовете се сгъстяват и се подправят след размразяване. Ястията се поставят за замразяване, след като са охладени и добре опаковани.
Тестото също може да се замрази. По-целесъобразно е да се замразят готови печива. Кексове и сладкиши се опаковат полутопли и се поставят веднага в хладилника за замразяване.
Консервиране и замразяване на плодове и зеленчуци.
Ябълки
Ябълки на парчета: Зрели ябълки се обелват, нарязват се на парчета и се почистват от семенат. Покриват се с напоена в оцетна вода или лимонена киселина кърпа, за да не потъмнеят. Подреждат се в буркани и се заливат със захарен разтвор. По желание се прибавя карамфил, канела или джинджифил. Варят се 30 мин при температура 90° С.
Ябълков мус: Ябълките се нарязват на парчета, изчистват се от дръжките и загнилите части. Сваряват се с малко вода, правят се на пюре и се подслаждат по вкус. Ябълковият мус се поставя горещ в буркани. Вари се 20 мин при температура 90°С.
Замразяване: Ябълките се обелват и се нарязват на парчета. Бланшират се 2—3 мин. Покриват се със захарен разтвор (270 г на 1/2 л вода), прибавя се малко лимонов сок.
Праскови
Компот: Плодовете се обелват, поставят се в буркани цели или на парчета, заливат се със захарен разтвор; 2—3 костилки подобряват вкуса. Вари се 30 мин при температура 85°С.
Задушени праскови: Обелените и очистени от костилките плодове се подреждат плътно в буркан. Не се поставят захар и вода. Подходящи са за приготвяне на плодови сладкиши. Варят се 30 мин при температура 85°С.
Замразяване: Плодовете, разделени на половинки, се покриват със захарен разтвор (400 г на 1/2 л вода).
Круши
Сортират се по твърдост, за да не се смесят твърди и меки плодове в буркана. Обелените парчета се поставят във вода, към която е прибавен оцет или лимонена киселина, за да не потъмнеят. Подреждат се в буркани и се заливат със захарен разтвор. Прибавя се по желание карамфил, канела или джинджифил. Сортовете круши, които при варене потъмняват, могат да се бланшират 1 —2 мин във вряща вода и след това бързо да се изплакнат със студена вода. Този начин не се препоръчва по принцип, защото плодовете загубват витамини и минерални вещества. Варят се 30 мин при температура 90 С.
Замразяване: вж. ябълки.
Ягоди
Плодовете се изчистват от дръжките и се заливат със захарен разтвор или се поръсват със захар (на 500 г около 125 г захар) и се оставят една нощ на студено в бурканите. Варят се 20 мин при температура 80°С.
Замразяване: вж. френско грозде.
Черни боровинки
Плодовете се изчистват от листенца, смачкани и незрели плодове. Поставят се в буркани и се заливат със захарен разтвор или се оставят без захар. Варят се 20 мин при температура 80 С.
Замразяване: вж. френско грозде.
Малини
Вж. ягоди.
Френско грозде
Плодовете се изчистват от дръжките, поставят се в буркани и се заливат със захарен разтвор или се смесват със захар (на 500 г плод около 500 г захар) и се консервират без течност. Вари се 20 мин при температура 80 С.
Замразяване: Изчистените плодове се поръсват със ситна или пудра захар (50 до 100 г захар на 500 г плодове) или се замразяват без захар.
Череши
Компот: Черешите или вишните се поставят със или без костилки в буркани и се заливат със захарен сироп. Вари се 30 мин при температура 85°С.
Задушени череши: Използуват се по-големи череши или вишни, изваждат се костилките и се подреждат плътно в буркани без захар и течност. Подходящи са за кексове. Варят се 30 мин при температура 85°С.
Череши и вишни се замразяват със или без костилки, посипани със захар.
Афъзки
Компот: Плодовете се поставят цели в буркани и се заливат със захарен разтвор. Вари се 30 мин при температура 85 С.
Сурови плодове за кекс: Изчистените от костилките плодове се подреждат в буркани без захар и течност. Варят се 30 мин при температура 85 С.
Сливи
Компот: Плодовете се нареждат цели или на половинки в буркани и се заливат със захарен разтвор. По желание се прибавят карамфил, канела, 2—3 костилки. Вари се 30 мин при температура 85 'С.
Сурови плодове за кекс: Плодовете се нареждат на половинки плътно в буркан без захар и течност. Варят се 30 мин при температура 85°С.
Замразяване: Цели плодове без захар, половинки със захарен разтвор (270 г на 1/2л вода).
Ревен
Изчистват се дръжките, младите сортове не се белят. Стръковете се нарязват с остър нож на парчета с дължина 2 см, смесват се със захар (на 500 г ревен около 200 до 250 г захар) и се подреждат в буркани. Прибавят се по желание лимонова кора, канела и малко вода. Вари се 30 мин при температура 80°С.
Замразяване: Ревенът се нарязва на парчета с дължина 2—3 см. Замразява се без захар или като подсладен компот.
Цариградско грозде
С ножица се изрязват дръжките. Плодовете се надупчват с игла, за да не се пукнат. Подреждат се в буркани и се заливат със захарен разтвор. Вари се 20 мин при температура 80 °С.
Замразяване: Незрелите плодове се бланшират 2 до 3 мин. Зрелите плодове се посипват със захар (100 г на 500 г плод) или се заливат със захарен разтвор (270 г на 1/2 л вода).
Цветно зеле
Цветното зеле се накъсва на розички, потапя се за 10 мин в студена леко подсолена вода, за да излязат евентуално скрити насекоми. Изцеденият зеленчук се разпределя в буркани и се залива със студена вода. Не се препоръчва прибавянето на сол, защото зеленчукът потъмнява. Вари се 60 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.
Цветно зеле за салата: Подготвя се както е описано по-горе, но в бурканите се залива с вода, към която е прибавен малко оцет. Вари се 60 мин при температура 100°С.
Замразяване: Предварително цялата зелка се бланшира 4 мин, а на парчета около 2 мин.
Трайност 6 месеца. (Важи за всички замразени зеленчукови консерви.)
Зелен фасул
Зеленият фасул се начупва на 2 или 3 парченца, поставя се в буркани, залива се с вода или се задушава с малко чубрица. Поставя се в бурканите заедно с водата. Вари се 60 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.
Зелен или жълт фасул за салата: Приготвя се както е описано по-горе, но към водата се прибавя малко оцет. Подправя се при поднасяне. Вари се 60 мин при температура 100°С.
Замразяване: Бланшира се 3 до 4 мин и се замразява.
Краставици
Мариновани краставички: Малките краставички се накисват за около 1 ч във вода, изчеткват се, отцеждат се и се набождат с игла на няколко места. Подреждат се в буркани заедно с нарязан лук, хрян и копър. Заливат се с охдаден разтвор от 1/2 л вода, 1/8 л 10 % оцет, 1 до 2 супени лъжици сол и 1 до 2 чаени лъжички захар. Варят се 20 мин при температура 75°С.
Краставички с подправки: Краставичките се обелват и се нарязват на ленти. Поръсват се със сол (на 1 кг краставици 50 г сол) и се оставят на студено около 24 ч. Течността се отлива и краставиците се подреждат в буркани заедно с нарязан лук, хрян, зърна синап, копър и естрагон. Заливат се с охладен оцетен разтвор от 3/4 л вода, 1/4 л 10 % оцет, малко сол и захар. Варят се около 20 мин при температура 75°С.
Замразяване: Цели или нарязани на парченца. г
Чушки
Чушките се изчистват от семките и дръжките и се кипват около З мин цели или нарязани на парчета. След като изстинат, се подреждат в буркани. Заливат се с водата, в която са кипнати. Варят се около 60 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.
Замразяване: Цели или на парченца чушките се бланшират около 2—3 мин и се замразяват.
Гъби
Използуват се само здрави гъби. Най-подходящи са малки гъби от един сорт. Измиват се добре и се варят около 5 мин на слаб огън
с малко сол и оцет или лимонена киселина. Разпределят се в буркани и се заливат с водата.
Варят се 60 мин при 100°С, след 48 часа още 30 мин при 100 С.
Домати
Цели домати: Надупчват се с игла и се подреждат в буркани. Заливат се с вода.
Варят се 40 мин при 100°С, след 48 ч още 40 мин при 100°С.
Доматено пюре: Зрели домати се нарязват, сваряват, пасират и доматеното пюре се пълни в стъкла.
Вари се 30 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.


 

meshko106:
И аз имам едно въпросче. Как давате дюля? Аз още не съм давала на Мия и този плод винаги ми е бил доста странен, та нямам никаква идея как да го предложа.

mini:
Обелих кората, сварих и пасирах на пюре с ябълка- много й хареса на Стефи.

tzvetenze:
И аз като Мини - обелвам, само че задушавам - не варя, пасирам, добавям нещо дрго, защото дюлята е доста стипчива. Мислех и сурова да дам пасирана, ама ми се струва твърде стипчива и натрапчива. Иначе питах Бърди още преди около месец кога мога да я дам - той каза, че вече може.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия